Meskipun baru berusia 29 tahun, kejayaan bekas mahasiswa
Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam bidang perniagaan tidak boleh dinafikan.
Muhammad Syahid Zakaria telah mewarisi perniagaan
keluarganya, iaitu perniagaan kerepek dan mampu memperoleh pendapatan kasar sekitar
RM30,000 sebulan.
“Saya mengambil alih perniagaan keluarga sepenuhnya selepas
ayah saya meninggal dunia.
“Jadi selepas menamatkan pengajian di UiTM pada tahun 2009,
saya meneruskan perniagaan keluarga yang sebenarnya telah bermula pada tahun
1985,”katanya.
Tambahnya lagi, sebaik mengambil alih perniagaan kerepek
keluarganya, beliau telah melakukan
pembaharuan demi pembaharuan untuk memajukan lagi perniagaannnya.
“Antara pembaharuan yang saya lakukan adalah dari segi
pengurusan di mana saya menambah baik rekod, mencari pasaran baru dan
menggunakan internet untuk promosi.
“Selain itu, saya turut memberi fokus pada harga dan
mengekalkan harga serendah mungkin. Saya juga turut memecahkan segmen harga
antara pembeli borong dan runcit,”ujarnya.
Menurut pemilik Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran
) itu lagi, sehingga kini perniagaan Hj Zakaria’s Food telah mengeluarkan 13
jenis produk sendiri dan turut mempromosikan produk-produk penduduk kampung.
Antara produk yang ditawarkan oleh kilangnya adalah Kerepek
Ubi Masin, Kerepek Ubi Pedas Basah, Kerepek Ubi Lada Hitam, Jejari Ikan Bilis,
Jejari Udang, Rempeyek Mini, Maruku dan beberapa produk lain.
Mengulas lanjut, bekalan bahan mentah diperolehi hasil
daripada tanaman sendiri dan juga orang kampung.
“Bekalan bahan mentah saya tanam sendiri seperti ubi kayu,
ada juga bekalan yang saya dapat daripada orang kampung dan buat kontrak.
“Secara kasar, saya memerlukan sekitar lima tan sebulan atau
lebih kurang satu tan seminggu bekalan ubi kayu,”katanya.
Beliau yang juga Pengerusi Pasar Tani Perak berkata, beliau
turut memasarkan produk kerepeknya sehingga ke Kuala Lumpur dan negeri
Perak.
Bercerita tentang operasi kilangnya, kebanyakkan peralatan
yang digunakan dibeli dengan modal sendiri.
“Kebanyakkan mesin di dalam kilang ini dibeli dengan modal
sendiri. Tetapi saya ada juga mendapat pinjaman dan bantuan daripada FAMA dan
Jabatan Perikanan.
“Untuk membeli mesin-mesin ini, lebih kurang RM200,000 telah
dibelanjakan. Tetapi saya tak beli semuanya sekali. Bila cukup modal, baru saya
beli,”katanya.
Jelasnya, bagi melancarkan pengeluaran kerepeknya, beliau
turut dibantu oleh tiga yang lain yang terdiri daripada ibunya dan ibu-ibu
tunggal.
Bercerita lanjut, beliau menghasilkan sekitar lima tan
kerepek setiap bulan dan bergantung pada permintaan pelanggan.
Tambahnya, sebaik dilantik sebagai Pengerusi Pasar Tani
Perak, beliau turut berhasrat untuk membantu golongan belia yang ingin
berniaga.
“Saya adalah orang yang suka berkongsi pengalaman. Saya akan bantu mereka yang ingin berniaga.
“Saya akan membantu mereka dari satu tahap ke satu tahap.
Itu harapan saya,”katanya.
Syahid turut memberi tips bagi golongan muda yang ingin
memulakan perniagaan.
“Pertama, kalau nak berniaga, kita kena berniaga benda yang kita tahu dan suka. Kedua, kita jangan mudah terpengaruh dengan orang lain.
“Ketiga, mulakan secara kecil-kecilan sebab, jika kita rugi,
kita





0 Comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.