Pemilik gerai Burger Ketam Lembut, Firdaus Yushof Za’ba 27,
berkata kelainan menu tersebut diperkenalkannya
supaya mampu menarik lebih ramai pengunjung berkunjung ke gerainya yang terletak di Ulu Chepor, Ipoh.
“Kalau diikutkan, keluarga saya memang menjual burger dari
dahulu lagi. Tetapi selepas ayah saya meninggal pada 2004, perniagaan ni
terhenti. Bila saya buka semula gerai burger ini pada Oktober lalu, saya
terfikir bagaimana hendak ‘berlawan’ dengan gerai-gerai burger yang lain.
“Bila saya tengok semula, di Kuala Lumpur sudah ada burger
ketam lembut, jadi saya cuba untuk buka di sini. Saya rasa, saya adalah orang
pertama yang menjual burger ketam lembut di Ipoh,”ujarnya.
Tambah bapa kepada dua orang anak ini lagi, beliau
mendapatkan bekalan ketam lembut daripada seorang pembekal di Taiping
memandangkan itu adalah pembekal yang terdekat untuk berurusan.
Jelasnya, bekalan ketam lembut itu diambil setiap tiga
minggu dengan anggaran sekitar 30 kilogram, sekali ambil.
Selain menyajikan burger ketam lembut dan burger biasa,
beliau turut menawarkan Nasi Goreng Ketam XL Seafood kepada para pelanggannya
yang ingin menikmati ketam lembut bersama-sama nasi.
“Bagi Burger Ketam, saya menggunakan ketam lembut saiz L,
manakala bagi Nasi Goreng Ketam XL Seafood pula, saya menggunakan ketam saiz
XL.
“Saya menggunakan ketam nipah dan seperti semua tahu, ketam
nipah ini mempunyai banyak khasiat seperti dijadikan ubat bagi demam denggi,”ujarnya.
Firdaus berkata, beliau turut merancang untuk mempunyai
restoran sendiri yang memfokuskan kepada makanan laut di masa akan datang.
“Harga saya tak pasti
murah atau mahal. Tetapi bagi saya, yang penting saya dapat pulangan modal dan
sedikit untung. Yang penting, pelanggan berpuas hati dengan hidangan yang disajikan.
“Bagi yang sudah biasa makan ketam lembut, mereka akan cakap
ianya sangat murah. Bagi saya, ianya berpatutan,”katanya.
Harga bagi Burger Ketam ialah RM10.90 manakala bagi Nasi
Goreng Ketam XL Seafood pula berharga RM15.90. Setiap hujung minggu, beliau
mampu menjual sekitar 20 biji burger ketam.
Firdaus turut berkata, beliau turut menjual ketam mentah
sekiranya ada yang ingin membeli secara terus daripadanya dengan harga RM35
untuk ketam bersaiz M (enam ekor) dan ketam bersaizXL (empat ekor).
Orang ramai yang ingin merasai keenakan ketam lembut dalam
versi burger boleh menghubungi Firdaus di talian 013 228 0862 untuk membuat
tempahan atau ke laman Facebook beliau, Ketam Lembut YB Ipoh. Beliau menjalankan perniagaan pada hari Selasa hingga Sabtu bermula
dari jam 8 malam hingga 11.30 malam.
Lokasi gerai ini terletak selepas simpang ke Kawasan Perkelahan Ulu Chepor, Ipoh. Ianya terletak di sebelah kiri di selekoh selepas simpang ke kawasan perkelahan tersebut.




0 Comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.