Menu

IKLAN

Meskipun tidak menamatkan pengajiannya di Universiti Teknologi Mara (UiTM) beberapa tahun lalu, Sheikh El Ash Shaff Shaik Daud masih boleh berjaya asalkan terus berusaha untuk mengubah nasib hidupnya.

Bercerita di sebalik kejayaan penternak ikan sangkar di Pulau Langkawi, Sheikh El Ash berkata, beliau mendapat tawaran daripada Pusat Pembangunan Usahawan Siswazah Universiti Malaya (PUSMAL) di dalam bidang perikanan.

“Waktu itu, PUSMAL membuka kursus perikanan selama dua tahun dan terus diberi peluang untuk menjalankan perniagaan tersebut.

“Semasa saya nak berhenti belajar dari UiTM, keluarga ada menasihati saya untuk berfikir semula tentang keputusan, tetapi saya tekad untuk mengambil kursus yang ditawarkan oleh PUSMAL,”katanya.

Ceritanya lagi, sepanjang kursus, beliau dan pihak PUSMAL ada berbincang untuk membuat projek ternakan ikan di Teluk Dalam, Pulau Pangkor, tetapi ada banyak masalah untuk menjalankan projek di situ. Kemudian, beliau mendapat tapak di pulau lagenda, Pulau Langkawi, Kedah.

“Semasa mula-mula mahu membuka kolam ternakan ikan sangkar ini, terdapat 20 orang rakan-rakan saya. Setiap seorang perlu mengeluarkan modal sebanyak RM20,000.

“Masa itu tak ada bantuan kewangan yang lain. Kita Cuma mendapat bantuan dalam bentuk sangkar ikan daripada Jabatan Perikanan Langkawi, benih ikan dan palet,”katanya.

Tambahnya, beliau memulakan perniagaan ternakan ikan sangkar ini sewaktu berusia 23 tahun, dan pada ketika itu, mencari modal sebanyak RM20,000 bukanlah sesuatu yang mudah.

Sheikh El Ash berkata, beliau meminjam wang daripada saudara-maranya bagi menjalankan perniagaan tersebut. Namun, masih ada juga saudaranya cuba menjatuhkan semangat beliau untuk menjalankan perniagaan tersebut.

“Ada saudara yang cuba menjatuhkan semangat saya. Tapi saya cuba cara lain, saya cari inisiatif. Alhamdulillah, keluarga menyokong usaha saya,”ujarnya.

Bercerita lanjut, sewaktu masih di bawah pengawasan PUSMAL, banyak agensi-agensi kerajaan datang membantu mereka. Tetapi, PUSMAL melepaskan mereka untuk bergerak sendiri selepas mampu menjalankan perniagaan tanpa pengawasan pihak mereka.

“Tak ramai yang boleh bertahan dalam industri ini kerana membela ikan sangkar ini mengambil masa sekitar 10 bulan hingga setahun. Ada yang telah berkahwin. Jadi kami tak boleh buat gaji bulanan. Asalkan boleh makan, boleh jaga ikan, dah cukup.

“Jadi, makin lama, seorang demi seorang keluar daripada syarikat yang kami bina. Sekarang, daripada 20 orang, Cuma tinggal empat orang mengendalikan perniagaan yang beroperasi sejak 2009,”jelasnya.

Bercerita mengenai pengalaman pahit beliau sepanjang menjalankan perniagaan ikan sangkar ini, beliau mengakui pernah mengalami kerugian besar.

“Saya pernah mengalami kerugian sampai kami (rakan kongsi) terpaksa berkongsi makanan. Puncanya disebabkan banyak ikan mati akibat perubahan cuaca yang mendadak. Kami memerlukan sekurang-kurangnya 40 peratus ikan yang boleh dijual untuk menampung kos operasi.

“Lebih kurang dua atau tiga kali juga perkara ini terjadi. Tetapi sumber kekuatan saya untuk bangun semula adalah disebabkan keluarga,”katanya.

Tambahnya lagi, beliau sekarang boleh menarik nafas lega apabila hasil ternakannya boleh mendatangkan hasil sekitar 350 kilogram hingga 500 kilogram setiap kali dituai.

“Sekarang kami mempunyai 10 sangkar. Insya Allah, pada bulan satu, kami nak tambah lagi 10 sangkar.

“Kita menuai dua kali setahun. Setiap kali dituai, dianggarkan sekitar 350 kilogram hingga 500 kilogram dapat dihasilkan untuk semua sarang,”ujar.

Beliau turut mengakui, mampu menjana pendapatan sekitar RM2,000 sebulan hasil ternakan ikan sangkar yang dijalankannya.


“Kepada anak muda yang ingin menjalankan perniagaan, pegang pada empat prinsip ini, berdoa, jangan berputus asa, jaga masa dan berdisiplin. Insya Allah, anda akan berjaya,”nasihatnya.


0 Comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

 
Top